CARPETED STEPS, PAINTED SPINDLES, STAINED HANDRAIL

We created this stair space in an early Twentieth Century home in west London that was undergoing a major refurbishment including the addition of an attic conversion.

Our client, who found us through recommendation, had an existing staircase which was steep and narrow, trapped between two walls. They needed guidance and a design concept. Their initial thought was something like an open riser oak staircase.

We developed a new concept of what they really wanted. The central idea was to take the design of the main existing Edwardian staircase at the house and bring it up to date without losing its elegance.

We suggested that the space in which the existing stairs sat should be opened up with the demolition of some of the partition walls and this scheme was born. We added a large rooflight above the stairs and orchestrated and coordinated the clients builders using construction drawings and site meetings.

We designed the new staircase and showed our client visualisations and a walk through so they could understand the scheme. Each time we made a design change we re issued the walk through so the client could see the evolution of the design.